Мицеларната структура на казеините в млякото е важна част за начина на усвояването на млякото в стомашно-чревния тракт.В говеждото мляко се съдържат 30-35 грама за литър протеини, от които около 80% влизат в състава на казеинови мицели, а останалите 20% се падат на суроватъчните протеини.

Най-голямата част от течната част на млякото са „казеиновите мицели“ – агрегати от няколко хиляди протеинови молекули, наподобяващи структурата на мицел, която се поддържа с помощта на частици калциев фосфат. Има четири различни типа казеинови протеини – αs1-, αs2-, β- и к-казеини. Заедно те съставят окло 76-86% от протеините в млякото. Повечето казеинови протеини са свързани в „мицели“. Освен това, към тези мицели са свързани и някои ензими.

Млякото съдържа десетки други протеини освен казеините, включително и ензими. Тези други протеини са по-водоразтворими от казеините и не формират такива големи структури. Тъй като тези протеини остават разтворени в суроватката, когато казеина коагулира, те са известни като суроватъчни протеини. Суроватъчните протеини съставят приблизително 20% от протеините в млякото. Основните суроватъчни протеини в млякото са бета-лактоглобулин и алфа-лакталбумин.

Млечните протеини са уникални за млякото и не се срещат другаде.

Казеините играят важна роля за растежа и развитието, като тези протеини са главната причина, поради която млякото е толкова важно за хората. Казеините лесно се смилат в червата и представляват висококачествен източник на аминокиселини.

Мицеларната структура на казеините в млякото е важна част за начина на усвояването на млякото в стомашно-чревния тракт.

Казеинът, който образува сиренината, когато се разделя млякото, представлява почти чист протеин, докато млякото като цяло съдържа и мазнини и захари, освен казеина и суроватъчния протеин. Млечният протеин изолат, също както самото мляко, съдържа и казеин и суроватъчни протеини. Млечният протеин изолат има съдържание на протеини 90% или повече, докато казеинът представлява 100% протеин. И тъй като в млякото има повече казеин, отколкото суроватъчни протеини, млечният изолат също съдържа в по-голямо количество казеин. Последният се разгражда по-бавно от суроватъчния протеин и по този начин се задържа по-дълго в стомаха. Суроватъчният протеин се разгражда по-бързо (бърз протеин), но не толкова пълно, колкото казеина.

Млякото съдържа десетки други протеини освен казеините, включително и ензими.

Под формата на добавки, казеинът се предлага като мицеларен казеин, млечен казеин и казеинат. Мицеларният казеин осигурява по-продължително разграждане в стомаха, тъй като агрегиралите молекули, образуващи мицелната структура, се разграждат по-бавно от протеолитичните ензими в стомаха. Това е един от т. нар. бавни протеини.

Млечните протеини са източници на всичките девет есенциални (незаменими) аминокиселини. Това са аминокиселини, които тялото не произвежда и се набавят единствено с приетата храна. И тъй като мускулите са изградени от протеини, а протеините – от аминокиселини, липсата или ниското нива на дадена аминокиселина може да доведе до сериозни нарушения в синтеза (продукцията) на протеини.

Млечният протеин концентрат (МПК) представлява концентриран млечен продукт, който съдържа 40-90% млечен протеин. Съединените щати определят млечния протеин концентрат като „всеки пълен млечен протеин концентрат, който съдържа 40 или повече процента протеин“. В допълнение към ултрафилтрираните млечни продукти, класификацията на МПК включва концентрати, получени чрез други процеси, като например смесване на обесмаслено сухо мляко с високо концентрирани протеини (напр. казеин).

Като цяло казеинът има доста полезни действия, като например бавното усвояване, което осигурява продължителен прием на протеин; по-бързо натрупване на мускулна маса в комбинация със суроватъчен протеин; спомага за намаляване на мазнините и др.

Бавното усвояване на мицеларният казеин го превръща в идеален вариант за приемане преди сън, за да се осигури освобождаването на протеин през цялата нощ.