Как да подсилим имунната си система със суроватъчен протеин?

Суроватъчният протеин съдържа значителни количества от имуно изграждащи веществаАко сте се заели сериозно с Вашите фитнес цели и правите интензивни тренировки с тежести, е желателно да включите към диетата си суроватъчен протеин след всяка тренировка. Всеки спортист и атлет знае, че аминокиселините (ВСАА) левцин, изолевцин, валин и глутамин, намерени в суроватката, могат да осигурят на мускулите Ви това, от което се нуждаят за по-добро възстановяване и растеж. Въпреки всичко, освен другите ползи от приема на суроватъчен протеин и изграждането на мускулите, може би не знаете, че благодарение на този протеин имунната Ви система функционира много по-добре.

Как суроватъчният протеин подобрява имунната функция?

Суроватъчният протеин повишава имунитета по няколко начина:

  • Той е богат на трите аминокиселини, необходими за производството на глутатион: глутамин, глицин и цистеин.
  • Суроватъчният протеин съдържа значителни количества от имуно изграждащи вещества: алфа- и бета-лакталбумини; имуноглобулини; лактоферин.
  • Суроватъчен протеин увеличава производството на антитела.

Доказано е, че суроватъчният протеин е много по-ефективен за оптимизиране на имунитета

  • Суроватка увеличава нивата на белите кръвни клетки, лимфоцити и цитокини при наличието на инфекция.
  • Протеинът насърчава здравата кожа, основен компонент на вродения имунитет.
  • Суроватъчният протеин има пребиотични ефекти, подобрява състава и жизнеността на чревната флора, основен компонент на имунитета.
  • Суроватъчният протеин модулира производството на неутрофилите.
  • Суроватката поддържа клонална селекция и амплификация, която лежи в основата на имунната подкрепа, изграждайки специфични антигени по-добре от всеки друг протеин!

Знаем, че протеинът е важен, но реално нуждаем ли се специално от суроватъчния протеин?

Доказано е, че суроватъчният протеин е много по-ефективен за оптимизиране на имунитета, в сравнение с другите протеини, и това е благодарение на прецизния хранителен профил. Суроватъчният протеин е по-богат на BCAA аминокиселини от всеки друг протеин: почти 23% от аминокиселините са BCAA! В допълнение, суроватката е изключително богата на глутамин / глутамат и в съчетание с ВСАА допринася за повече от 40% аминокиселинен потенциал, подобряващ синтеза на мускулния глутамин! Мускулният глутамин е т.нар. резервоар, в който се синтезира глутатионът!

Една доза обикновен суроватъчен концентрат обикновено съдържа около 1 грам лактоза, а  суроватъчен протеин изолат съдържа още по-малко

Глутатионът играе ролята на централна молекула в антиоксидантната защита и подпомага няколко аспекта в подкрепа на имунната система. Синтезът на глутатион зависи от достатъчно количество цистеин, а суроватката съдържа повече цистеин от други висококачествени протеини – почти около 4 пъти повече!

Упражненията са от съществено значение за оптимизирането на имунното здраве. Въпреки това, интензивните тренировки като HIIT или HIRT, които редовно се препоръчват за реконструиране на тялото, могат да допринесат за по-ниското производство на глутатион, което означава, че суроватката има доста важна роля по време на интензивните упражнение не само за мускулния растеж и за възстановяването, но също така и за засиления имунитет. В усилията всеки да подобри структурата на тялото си, много хора се подлагат на диети, докато тренират, а това предполага, че нуждата от допълнителен прием на протеин се повишава. Главната роля на протеина е да пощади тъканите и да подсили имунната система. Суроватъчен протеин е най-добрият избор, защото е с много ниско съдържание на мазнини и захари, и една доза има само около 100 калории.

Имате непоносимост към лактоза? Дали можете да приемате суроватъчен протеин?

Възможно е! Една доза обикновен суроватъчен концентрат обикновено съдържа около 1 грам лактоза, а суроватъчен протеин изолат съдържа още по-малко. Много хора с непоносимост към лактоза няма да имат проблеми с такива малки количества и следователно всеки, който пожелае, може да се възползва от имунно стимулиращите ползи на суроватката. Можете също така да приемате допълнително коластрата в комбинация с Вашия суроватъчен протеин за да се насладите на още по-големи ползи.

Не забравяйте, че имунитетът зависи от много хранителни фактори. Включвайте в ежедневното си меню редовно боб, зеленчуци, лук, гъби, горски плодове и семена.

Live long, live well, and never stop learning!

Благодарение на суроватъчния протеин имунната ви система функционира много по-добре.