Протеини – хранителни и структурни свойства:

Протеините са второто по обем вещество в организма след водата и са важни за изграждането на телесните тъканиПротеините са основни хранителни вещества за човешкия организъм. Те са главните вещества, изграждащи телесните тъкани и при определени условия служат като енергиен източник. В ролята си на източник на енергия, протеините съдържат около 4kcal/гр, колкото имат и въглехидратите, и над два пъти по-малко от липидите, съдържащи около 9kcal/гр. Като хранителни вещества за организма, най-важната характеристика на протеините е техният аминокиселинен състав.

Протеините представляват дълги полимерни вериги, изградени от аминокиселини, свързани помежду си чрез пептидни връзки. По време на разграждането на протеините в стомаха от храносмилателните ензими, те се разпадат до по-къси пептидни вериги. Това е от решаващо значение за усвояването на т.нар. незаминими аминокиселини, които не могат да се произвеждат от организма.

Аминокиселините, изграждащи протеините, са 20 вида и са еднакви при всички живи организми (животни, растения, микроорганизми). От тези 20 аминокиселини 9 са определени като незаменими, т.е. е необходимо да се набавят с храната. Това са аминокиселините Фенилаланин, Треонин, Валин, Триптофан, Метионин, Левцин, Изолевцин, Лизин и Хистидин. От останалите 11 аминокиселини има 6, които са определени като условно незаминими, чието производство може да бъде нарушено от някои заболявания и нарушения в метаболизма на човека. Това са аминокиселините Аргинин, Цистеин, Глицин, Глутамин, Пролин и Тирозин. Оставащите 5 аминокиселини (аланин, аспартат, аспарагин, глутамат и серин) се синтезират постоянно.

След водата, протеините са най-разпространените молекули в тялото. Те се откриват във всички клетки и са главният структурен компонент в човешкото тяло и най-вече в мускулите.

Много богати източници на протеин за месото, рибата, млечните продукти, яйцата и много от растенията - боб, леща

Храни, богати на протеини:

Някои храни са богати на аминокиселини, но трудното им разграждане от организма и „анти-хранителните“ фактори представени в тези храни ограничават използването им. Следователно, трябва да се взема предвид смилаемостта и вторичният хранителен профил като калории, холестерол, витамини и др. на основния източник на протеини.

Месото, млечните продукти, яйцата, рибата и соята са източници на т. нар. пълен протеин (complete protein), т.е. там се съдържат всичките 9 незаменими аминокиселини. Пълнозърнестите и зърнени храни са друг източник на протеини, но при тях липсват две от незаменимите аминокиселини Лизин и Треонин. Те могат да се добавят чрез месо или други вегетариански източници. Вегетарианските източници на протеини включват бобови растения, ядки, семена и плодове.