6 причини да включите скачането на въже към своята тренировка

Скачането на въже не е просто забавно, то е и ефективен начин да останете във форма.

Скачането на въже не е просто забавно, то е и ефективен начин да останете във форма.Когато става дума за въже, повечето от нас си спомнят с умиление за детските години, когато това беше една от най-популярните игри. Освен прекрасен спомен от детството обаче, скачането на въже е и едно от най-комплексните сърдечно-съдови упражнения, които можете да практикувате. Това лесно упражнение може да изглежда като детска игра, но всъщност ни държи във форма и значително увеличава физическата издръжливост, което го прави чудесно допълнително упражнение към всяка спортна програма.

Най-хубавата част е, че нямате нужда от фитнес зала. За постигане на добри резултати не са ви необходими машини или тежести. Всичко, от което се нуждаете, е въже и желанието да се движите и да се забавлявате.

Както вече казахме, скачането на въже е сърдечно-съдово упражнение. Тази група тренировки са много важни, ако държите да бъдете във форма. Скачането увеличава сърдечната честота, също както когато ходим, бягаме, вървим по нагорнище, слизаме надолу по стълбите или караме велосипед. При този вид упражнения позволяваме на тялото си да използва кислорода ефективно, а крайният резултат е укрепването на сърцето, белите дробове и кръвоносната система.

Ако сте скачали на въже, когато сте били малки, трябва да помните, че това упражнение изисква както координация, така и интензивно движение. За да се научите трябва да започнете да упражнявате движенията на ръцете и краката по отделно.

Какви са ползите от скачането на въже, за които не знаете?

Освен че е проста и икономична тренировка, скачането на въже ни дава много предимства. Нека да видим какви са те.

1. Тонизира мускулите

Когато скачате с въже, работите с всички мускули в тялото си. Тази тренировка използва горната, основната и долната ни мускулатура. Използвате бицепсите и трицепсите, за да поддържате въжето движещо се. Постоянното движение развива тези мускули.

Когато скачате с въже, работите с всички мускули в тялото си.В същото време вие използвате коремните си мускули, за да правите подскоците. Тази тренировка също работи и за краката Ви. Координираното движение на краката създава мускулно напрежение. Това напрежение тонизира и изгражда Вашите мускули на краката.

2. Увеличава кръвния поток

Движението, което използваме, когато скачаме на въже, помага на кръвоносната ни система. Сърцето работи по-усилено, за да изпомпва кръвта във всяка част на тялото, което позволява кръвта да се разпространява през всички артерии, а това намалява риска от сърдечен удар.

3. Увеличава капацитета на белите дробове

Когато скачате, Вашите дробове получават по-голямо количество въздух и се разширяват. Така увеличавате физическата си издръжливост и свиквате да се движите и упражнявате по-дълго, без да се изморявате.

4. Изгаря калории

Скачането на въже за 30 минути изгаря около 400 калории. Това включва мазнини, съхранявани навсякъде в тялото Ви. Ако се опитвате да отслабнете, това упражнение е чудесно за целта.

5. Отървава Ви от токсините

Когато скачаме на въже, ние се отърваваме от токсините, които се съхраняват навсякъде в тялото ни. Това се случва главно чрез потта ни, тъй като потенето позволява на клетките да регенерират и да работят с пълен капацитет.

6. Намалява стреса и увеличава умствената активност

Въпреки че скачането на въже е лесно упражнение, трябва да внимавате.

Въпреки че не е научно тествано, някои специалисти твърдят, че координацията, от която се нуждаете, за да скачате на въже, създава нови неврони връзки. Също така, скачането насърчава нашето тяло да произвежда ендорфини – хормони, които помагат за отпускане и намаляване на стреса.

Някои съвети за скачане на въже

Въпреки че скачането на въже е лесно упражнение, трябва да внимавате. Добра идея е да вземете предпазни мерки, за да предотвратите ненужно негативно въздействие.

Преди да започнете с тренировката, препоръчваме Ви да загреете, като започнете с някои бавни, плавни скокове за кратък период от време. Ако не сте във форма, напълно нормално е да се чувствате уморени в началото. Най-доброто нещо, което можете да направите, е бавно да увеличите продължителността на скачането. По този начин със сигурност ще продължите да подобрявате издръжливостта си.

Друга препоръка е да съчетаете скачането на въже с тренировка с по-ниска интензивност. Някои примери са аеробика и вдигане на леки тежести. Това Ви позволява да скачате за по-дълги периоди от време.

Благодарение на многобройните си предимства, скачането на въже се превърна в едно от предпочитаните упражнения както за любители на фитнеса, така и за професионалните спортни играчи.