Понякога кафето е единственото нещо, което Ви държи будни през деня.Не е достатъчно да се потите в залата, внимавайте много какво ядете!

Много хора се заблуждават, че редовното спортуване ще им позволи да ядат големи количества вредна храна, когато пожелаят, без това да засяга фигурата. Голяма заблуда! Голяма част от поддържането на красиво тяло зависи от храната, която консумирате и хранителните навици, към които се придържате.

А знаете ли, че спазването на здравословна диета може също да помогне да поддържате ума си здрав и да Ви отърве от безпокойство и депресия? Доказано е, че има връзка между лошите хранителни навици и тревожността и депресията. В наши дни все повече хора страдат от хронична депресия. Дали причината не се корени в качеството и вида на храната, която консумираме?

Много хора обикновено мислят, че здравословното хранене ни дава единствено красиво и здраво тяло. Това обаче не е единственото предимство от добрите хранителни навици. Здравословната диета също помага за поддържане на доброто емоционално състояние. Ако искате да поддържате формата и килограмите си, да се чувствате заредени с енергия и в добро настроение, не е достатъчно само да спортувате редовно, хранете се правилно!

С днешната статия ще си посочим шестте хранителни навика, които пречат да влезем във форма. Ако усещате, че полагате големи усилия в залата, но те сякаш нямат видими резултати, ето какви може да са причините:

1. Зависимост от кофеин

Понякога кафето е единственото нещо, което Ви държи будни през деня. Сутрин пиете чаша кафе преди работа, за да се събудите. След това си поръчвате чаша кафе в почивките на работа. Вечер се виждате за по кафе с приятели. За съжаление обаче, прекаляването с кофеин може да има токсични ефекти върху мозъка Ви. Ако го превърнете в абсолютна рутина, без която денят е немислим, повлиявате върху функционирането на тялото и без кафе нивата на серотонин падат, което води до безпокойство, раздразнителност и липса на концентрация. Това е лош навик, Днес хората консумират средно 16 супени лъжици захар на ден.оказва влияние върху желанието Ви да се храните правилно и да спортувате, което пък пречи на добрия вид на тялото.

2. Диета с твърде много захар

Днес хората консумират средно 16 супени лъжици захар на ден. Консумацията на храни, които имат твърде много захар, е един от най-лошите навици за Вашето здраве и красив вид. Основното нещо, което захарта прави, е да повлияе на нивата на серотонина – хормон, който регулира няколко телесни функции, като:

Ниските нива на този хормон са свързани с депресивни състояния. От друга страна, тъй като артериалното налягане се повишава, се засяга производството на кортизол, което пък може да увеличи производството на хормони на щитовидната жлеза и да причини проблеми на храносмилателната система.

3. Алкохол

Повечето хора знаят, че алкохолът е противопоказен за активно спортуващите.Повечето хора знаят, че алкохолът е противопоказен за активно спортуващите. Въпреки това, всички сме се чувствали изкушени да пийнем малко повече. Високото съдържание на калории в алкохола обаче ни кара несъзнателно да приемаме много повече калории, от препоръчителния дневен прием, чрез напитки.

4. Пържени храни

Всеки е имал лош ден, а за да се почувства по-добре, се е отпускал да хапне нещо любимо, което да го накара да се чувства по-добре.

Най-често срещаните храни в тези случаи са:

  • Пица
  • Хамбургери
  • Пържени картофки.

Колко пъти сте яли тези неща и наистина сте се чувствали по-добре? Истината е, че пържената храна не само засяга формата Ви. След нея почти винаги чувствате отрицателните последици от това, което сте яли. Може би сте свикнали с тези лоши хранителни навици. Това може да се дължи на факта, че наистина не знаете какво правят тези храни за Вашето психично здраве. Пържените храни се приготвят с хидрогенирани масла. Те също така съдържат транс-мазнини, които Ви карат да наддавате на тегло.

5. Прием на големи количества сол

Пържените храни се приготвят с хидрогенирани масла.

Някои хора харесват солта. Ако сте един от тях, трябва да знаете, че яденето на твърде много сол е много лошо за Вашето общо здраве. Солта повишава кръвното Ви налягане, което кара сърцето Ви да работи по-трудно, от обикновено. Освен това, прекалените количества сол, вероятно ще доведат до следните проблеми:

  • Депресия
  • Чувство на неудовлетвореност
  • Умора
  • Враждебност
  • Раздразнителност.

Важно е да следвате балансирано количество сол в диетата си. Знаем, че храната без сол не е толкова вкусна. Трябва обаче да знаете, че постепенната промяна на този навик е много полезна и ще Ви помогне да влезете във форма.

6. Пропускане на закуска

Когато не ядете на закуска, намалявате мозъчните функции.

Някои хора наистина не харесват закуската. Но знаете ли, че закуската е наистина най-важното ядене на деня? Когато не ядете на закуска, намалявате мозъчните си функции. Това е така, защото карате мозъка си да работи без енергия. Ако сте склонни да страдате от депресия, вашият мозък се нуждае от цялата възможна енергия, за да Ви държи в положително настроение.

Ако прескачате закуската за дълго време, тялотоВви ще свикне да не чувства глад по това време на деня, което забавя метаболизма и Ви лишава от ценна енергия, която бихте могли да вложите в пълноценна тренировка. Затова винаги е по-добре да ядете на закуска. Вашето тяло и ум ще Ви благодарят!