Как да пречистите тялото си след уикенд, в който сте прекалили?

Всички добре познаваме чувството: между всички тези ястия и напитки, уикендът просто се изпарява някак. След него обаче остава едно чувство на тежест, което се дължи на прекаляването с храна и алкохол. Тук идва въпросът как можем да се детоксикираме след всичкия този излишък?

Оцетът има диуретични и прочистващи свойства.

Консумацията на прекалено много храна има своите последици. Това правило важи и за алкохола, не забравяйте!

Дори на най-стриктните фитнес привърженици им се случва да се поддадат на нездравословните хранителни навици и да забравят за ограниченията по отношение на хранене и напитки, за ден-два. Това обаче води до повишаване на свободните радикали в тялото. Нива, които, разбира се, трябва да бъдат премахнати някак, за да не доведат до някои неприятни симптоми като: главоболие, подуване на корема, киселини, липса на енергия и замайване. Преяждането не само причинява затлъстяване, но и повишава холестерола, риска от инфаркт, диабет и задържане на течности.

Затова, ако сте имали парти уикенд, а на следващия ден дори не можете да се вдигнете от леглото, или пък знаете, че Ви очаква голямо парти или празнична среща, обърнете внимание на тези съвети за детоксикация.

1. Ябълков оцет за детоксикация

Веднага щом станете, изпийте една лъжичка ябълков оцет преди закуска. Дори да не харесвате вкуса, доказано е, че оцетът има диуретични и прочистващи свойства.

Тези от Вас, които имат лек гастрит или смятат, че вкусът е твърде силен, може да смесят една чаена лъжичка оцет с 1 супена лъжица топла или хладка вода. Изпийте го на една глътка.

Пиенето на много вода ще Ви помогне да се отървете от всички токсини.

Тези, които имат тежък гастрит или хронични язви, не трябва да използват този метод за детоксикация.

2. Плодови сокове

Те трябва да бъдат пресни и натурални. Сокът от концентрат или готовите сокове не се препоръчват, тъй като имат добавена захар и консерванти. Сокът трябва да се приготви непосредствено преди консумация, за да запази хранителната си стойност.

Соковете, които препоръчваме за детоксикация на тялото, са: грейпфрут, ананас и папая. Важно е да не добавяте никакви подсладители като захар или мед и да изпиете сока най-малко 15 минути преди закуска.

3. Хидратация

Пиенето на много вода ще Ви помогне да се отървете от всички токсини, натрупани през уикенда, независимо дали са от храна или напитки. Водата съдържа всичко необходимо на тялото Ви, за да бъде то здраво и пречистено. Можете също да пиете натурални билкови чайове, студени или топли. Ако стомахът Ви боли, опитайте лайка или мента.

4. Плодове и зеленчуци

Наблегнете на сурови плодове и зеленчуци, за да се прочистите.В допълнение към посочените по-горе естествени сокове е важно няколко дни да се въздържате от тежки храни като червено месо, бяло брашно, сода, кафе, млечни продукти, яйчен жълтък, силно преработено месо, пържени храни и други. Наблегнете на сурови плодове и зеленчуци.

5. Физическа активност

Друга добра идея да детоксирате тялото си след тежък уикенд е да правите кардио упражнения. Защо? Токсините ще бъдат елиминирани от тялото Ви чрез изпотяването.

6. Начин на хранене

Много е важно освен четирите основни яденета за деня (закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря), да добавите и две други леки закуски. Хапвайте по малко, разнообразно, но често. Важно е също да започнете да се храните бавно и да дъвчете храната добре.